Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden (= Je moet er wat voor over hebben om mooi te zijn).


 

Marthe loopt met haar moeder door het winkelcentrum. Ze wil eigenlijk graag naar huis, maar mama zegt dat ze nog wat dingen nodig heeft voordat ze kunnen gaan. "We gaan eerst even naar de drogist, ik moet nog even mascara kopen.". "Hé bah, wat SAAAAAIIII!", denkt Marthe, maar ze durft het niet te zeggen, mama lijkt iets anders aan haar hoofd te hebben en ze wil mama niet boos maken. Ze lopen de drogist binnen en mama gaat gelijk op zoek naar de make up. Marthe moet moeite doen om haar bij te houden. Eenmaal bij het goede schap, begint mama te zoeken. "Huh, het merk dat ik normaal gebruik zit er niet bij, mmmm, wat moet ik nu nemen...", zegt ze. Ze trekt de ene na de andere mascara uit het rek en bekijkt ze aandachtig, maar ze lijkt een beetje verloren. " Ik weet het echt niet Marthe, het lijkt allemaal op elkaar, welke moet ik nu nemen?". " Misschien kan je even aan iemand vragen welke het meest lijkt op degene die je normaal hebt?", zegt Marthe. " Dat is echt een goed idee van je, Marthe!", mama geeft haar een kus op haar voorhoofd en schiet weg. " Blijf je daar even wachten?", roept mama nog naar haar.


 Nu staat Marthe helemaal alleen bij het schap. " Het is gewoon echt heel saai...", zegt ze zacht tegen zichzelf. Ze kijkt om zich heen, " Wat is er toch veel make up!", denkt ze. Bij de meeste make up staat een tester, een verpakking die je mag uitproberen. Zal ze eens wat uitproberen? Eerst maar eens een beetje blush, hoe doe je dat eigenlijk op je gezicht? Voorzichtig doet ze wat blush op haar vinger en smeert het op haar wangen. In het spiegeltje, dat boven de schap met make up hangt, ziet Marthe dat haar wangen nu prachtig roze zijn, WAUW! Misschien ook een beetje oogschaduw? Ze kiest blauw, haar lievelingskleur, en groen uit. Weer doet ze wat op haar vinger, ze doet eerst de blauwe oogschaduw op haar ooglid. De roze blush en de blauwe oogschaduw vermengen zich een beetje boven haar oog, Marthe vindt het er erg mooi uitzien. Nog een beetje groen erbij, cool, ze zou zo een filmster kunnen zijn! Nu nog wat lippenstift, oh kijk, ze hebben ook donkerpaarse! Marthe draait aan de lippenstift, zodat ze de stick omhoog komt en ze hem kan gebruiken. Ze tuit haar lippen en brengt de paarse kleur aan. Marthe doet haar haar opzij om beter in de spiegel te kunnen kijken, waardoor er groen, roze en blauw in haar haar komt. Oh, wat mooi! Ze is bijna onherkenbaar! Ze geeft zichzelf een knipoog in de spiegel, ze ziet er nu veel ouder uit dan dat ze is!

Tekening door Annemieke, 43 jaar

Daar is haar moeder weer, ze ziet Marthe en is best een beetje boos dat Marthe zich opgemaakt heeft. " Hé, nu moeten we zo naar de Albert Heijn!", zucht, "Nou ja, niets aan te doen...", zucht. Volgens de verkoopster kan ik het best deze mascara nemen. O ja, en jij moet nog nieuwe shampoo, zoek maar wat uit.". Marthe kijkt bij het schap met de kindershampoo en ziet een prachtige fles met een eenhoorn erop. "Mag ik deze, alsjebliiieeeft?". " Dat is goed." zegt mama," Kom, we gaan afrekenen.". 


 Bij de Albert Heijn kijken veel mensen naar Marthe, volgens Marthe is dat omdat ze haar er zo mooi eruit vinden zien, mama kijkt alleen niet zo blij. Ze doet snel de boodschappen  en rent dan bijna naar de auto om naar huis te gaan.


 Als ze thuis komen, zegt mama:" Ga jij je in de badkamer maar even uitkleden, ik kom zo naar boven om een bad voor je klaar te maken. We moeten je echt even schoonpoetsen.". Marthe loopt naar boven, nu is zij boos, ze vindt dat ze er zo mooi uit ziet, maar nu moet het er gelijk af. Terwijl ze op mama aan het wachten is, staat ze zichzelf in de badkamer in de spiegel te bewonderen, wat is hier nu niet mooi aan? Daar komt mama. " Ik vul het bad, wil je er badzout of badschuim in?", " Badschuim graag.", zegt Marthe. Het bad loopt langzaam vol. " Ga er alvast maar inzitten.", zegt mama, " Ik kom zo om je gezicht schoon te maken en je haren te wassen. Ik moet nog even mijn baas bellen, ben zo terug!". Ze zet de nieuwe shampoofles met de eenhoorn op de badrand. 


 Marthe hoort haar mama net buiten de badkamer bellen: "Nee, maar Joost, dat hadden we niet afgesproken, ik wil niet met een paashaaspak aan naar het feestje komen!". Dit kon nog weleens een tijdje gaan duren. Marthe pakt de shampoofles en bekijkt hem goed, ze ziet nu pas dat er ook glitters in zitten! Ze wil echt heel graag weten hoe de shampoo eruit ziet en hoe hij ruikt. Het kan toch geen kwaad als ze haar haar zelf wast, misschien is mama er zelfs wel blij mee! "Nee, een kippenpak is niet veel beter Joost!", hoort ze mama zeggen op de gang. Marthe doet de fles open en laat een flinke scheut shampoo in haar hand lopen. Roze met glitters met aardbeiengeur!!!! Ze doet het in haar haar en kneed de shampoo erdoor, wat veel schuim! Au, au, teveel schuim, het loopt uit haar haar, zo in haar gezicht en in haar ogen. Het prikt echt heel erg, Marthe probeert met haar handen het schuim uit haar ogen te wrijven, maar haar handen zitten vol met badschuim en dat maakt het alleen maar erger. Nu doet het echt heel veel pijn en Marthe begint heel hard te huilen. Haar moeder komt de badkamer in rennen en zegt: " Joost, we hebben het er later nog wel over, ik ben nu hier nodig!". Ze gooit de telefoon neer en pakt snel een washandje, maakt het nat en veegt de schuim uit Marthe's ogen. Gelukkig, de pijn is weg. "Ik zal je even goed schoonmaken, meisje.", mama klinkt heel lief en zacht. 

Tekening door Lauren, 6 jaar

 Als Marthe schoon is, haalt ze haar uit bad en droogt haar af met een zachte handdoek. Marthe kijkt in de spiegel, Haar wangen zijn rood van het poetsen en van de warmte van het bad. Het is misschien niet zo feestelijk, maar zo'n lekker schoon huidje heeft ook wel wat en als ze goed kijkt, heeft ze toch nog wat feestelijke glitters in haar haar van de shampoo.