Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


 

Trots als een pauw! (= Heel erg trots zijn!)       

 


 

Oma is vandaag jarig. Ze wordt 60 jaar en mama en papa geven een groot feest in Hannah's huis. Er komt familie en heel veel vrienden. Hannah heeft er enorm veel zin in. Ze hebben vorige week een taart besteld die er super lekker uitziet en groot genoeg is voor 60 kaarsjes. Ook het hele huis is versierd met slingers en ballonen. Maar het allerleukste is: Ze heeft vandaag eindelijk, EINDELIJK haar mooie feestjurk aan! Ze hebben de jurk een maand geleden al gekocht, maar Hannah heeft hem nog niet gedragen, dat mocht niet van mama. "Stel je voor dat hij vies wordt, wat dan?", hoort ze mama zeggen in haar hoofd. Hij hing maar in haar kast en elke morgen bij het aankleden zag Hannah hem hangen. Zo mooi blauw met een gouden bloem en een goudkleurige rok! Ze dacht dat het nooit vandaag zou worden, maar het is toch gebeurd en nu ze hem aan heeft, vindt Hannah hem nog mooier dan toen hij aan de kleerhanger in de kast hing.  

 

Tekening door Annemieke Vos, 43 jaar

 

Mama is binnen hard aan het werk om de laatste dingen schoon en feestelijk te maken. Ze heeft Hannah de tuin ingestuurd, zodat ze niet in de weg loopt. Hannah zit rustig aan de tafel buiten, maar begint zich al snel te vervelen. Misschien kan ze toch even met de bal tegen de muur gooien. HEEL voorzichtig, zodat haar jurk niet vies wordt natuurlijk. Ze heeft een hele grote, roze bal die ze eerst op de grond gooit op zo'n manier dat hij tegen de muur stuitert, Hannah probeert hem daarna te vangen. Dat gaat echt heel goed. Ze wordt enthousiast en probeert steeds harder te gooien. Oef, dat ging mis, de bal rolt de tuin in. Gelukkig niets aan de hand, ze kan hem zo pakken.
                       

 

Tekening door Lauren van Hest, 6 jaar

 

Als ze de bal pakt, ziet ze in haar ooghoek iets glinsteren. Ze kijkt beter en ziet dat het een pauwenveer is, een hele mooie, je weet wel, met zo'n oog. Het blauw, groen en goud glinstert in de zon. Haar klasgenootje Linney had er eens één mee naar school genomen. Ze had hem voor Hannah's gezicht gehouden en gezegd: "Mooi hé?", "Ja!", had Hannah gezegd: "Mag ik hem even vasthouden? Ik ben benieuwd hoe zacht hij is.". "Nee.", zei Linney, "Straks gaat hij kapot.". Hannah vond dat echt niet leuk, maar nu zou ze er één voor zichzelf kunnen hebben! Hij lag daar zomaar voor het grijpen! Nou ja, ZOMAAR voor het grijpen. Hij lag wel vrij ver in de border, maar als ze nu heel voorzichtig doet?

 

                               Lauren met pauwenveren in haar haar.                                          

Foto door Sasha Tychkovska, www.sasien.com

 

Hannah moet er goed over nadenken, want ze heeft natuurlijk nog steeds haar mooie jurk aan, maar zou het niet fantastisch zijn als ze de pauwenveer in haar haar zou kunnen dragen? Oké, als ze nu eerst haar voet daar zet en dan daar op die steen en daarna daar op dat kale stukje grond, ja, dat moet lukken. Heel voorzichtig gaat Hannah te werk. Het lukt! Ze heeft de veer al te pakken. Nu nog terug via dezelfde weg, ook dat gaat prima! Hannah is zo blij, ze staat alweer op het gras met de pauwenveer in haar hand. Van blijdschap maakt ze een paar pirouettes door de tuin. Ineens lijkt het of iemand haar jurk vasthoudt en daarna hoort ze een geluid: "KRAK!". O nee! De rok van haar jurk is tijdens het draaien vast komen te zitten in de frambozenstruik en zit er een scheur in de rok. Hannah gaat verdrietig op de grond zitten en bedenkt hoe boos mama zal zijn. Terwijl ze moed verzamelt om naar binnen te gaan en het te zeggen, speelt ze met de pauwenveer. En dan krijgt ze ineens een goed idee.

 

Tekening door Iris, 6 jaar

 

Ze sluipt naar binnen en kijkt of mama in de buurt is, fijn, die is boven. Ze loopt naar de studeerkamer van papa en zoekt in zijn ladeblok onder het bureau naar de sterke lijm en een schaar. Ze doet haar jurk uit en legt hem netjes op het bureau, ze knipt de pauwenveer net onder het oog af en smeert lijm op de achterkant van de pauwenoog. Daarna plakt ze de veer netjes over het gat in de jurk, ze blaast de lijm droog en houdt de jurk omhoog. Eigenlijk is de jurk nu nog veel mooier. Ze trekt de jurk weer aan en gaat op zoek naar mama. Als ze het vertelt, is mama in het begin echt niet blij, maar als ze ziet hoe Hannah het opgelost heeft en dat het inderdaad heel mooi is, zegt mama: "Zucht, de volgende keer moet je toch maar direct naar mij toe komen, maar voor nu heb je het goed opgelost en je hebt zeker gevoel voor stijl!". Nou, laat het feestje maar beginnen! Hannah is er helemaal klaar voor! HIEP HIEP HOERA!