Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


Leven als god in Frankrijk (= een gemakkelijk, zorgeloos leven hebben)


Lauren is met papa en mama op vakantie in Frankrijk. Ze hebben er twee dagen over gedaan om er te komen met de auto, maar het waren 2 hele gezellige dagen. Ze heeft een aantal filmpjes mogen kijken op de DVD-speler in de auto en ze hebben veel spelletjes gespeeld. Ook had ze van mama een zakje snoep mee gekregen in de auto dat ze tijdens de reis helemaal op mocht eten. En nu waren ze er. Ze hadden een mooie stacaravan en Lauren had haar eigen slaapkamer. Haar spulletjes waren al uitgepakt, er lag een mooi dekbed op haar bed en al haar knuffels zaten er ook al op.


De vakantie kan nu echt beginnen! Eerst maar eens de camping verkennen. Ze komen langs de campingwinkel, waar je speelgoed kunt kopen voor op het strand, maar natuurlijk ook stokbrood, tomaten en allerlei andere producten om te koken. Er is ook een speeltuin, met klimtoestellen, schommels en glijbanen. En er is natuurlijk een zwembad, ook daar zijn veel glijbanen, sommige zijn echt heel hoog en eng, Lauren weet nog niet zeker of ze daar wel vanaf durft. Als laatste komt Lauren langs de kinderboerderij. Ze vraagt mama of ze even mag gaan kijken, dat mag. Ze hebben er geitjes, konijntjes en pony's, waar je ook op mag rijden.


Lauren denkt dat het een hele leuke vakantie gaat worden. Ze kan bijna niet wachten om te gaan zwemmen. Ze gaan terug naar de caravan om zich om te kleden. Zodra ze allemaal hun zwemkleding aan hebben, gaan ze naar het zwembad. Lauren springt in het water en zodra haar papa ook in het water ligt, begint ze hem helemaal nat te spetteren. Hij probeert haar ook nat te spetteren, maar dat laat ze natuurlijk niet gebeuren. Ze neemt een duik onder water en zwemt naar papa toe. Onder water kriebelt ze hem in zijn zij. Papa begint te kronkelen en moet heel hard lachen, ook onder water kan hij niet tegen kietelen. " Papa? Zullen we samen van de glijbaan gaan?". " Goed idee, van welke wil je af?". Lauren kijkt om zich heen, een paar glijbanen zijn duidelijk voor peuters, dat is ze niet, dus die vallen al af. Dan zijn er nog de hele hoge, hele enge, die bewaart ze liever voor later. Dan ziet ze de glijbanen die precies goed zijn. Twee dezelfde naast elkaar, dus ze kunnen een wedstrijdje doen. " Die lijken me leuk, pap."," Ja, mij ook, kunnen we racen.", papa geeft Lauren een knipoog. Ze gaan het water uit en lopen naar de glijbanen. " Ik wil rechts.", zegt Lauren," Oké, dan blijft links over voor mij, maar als jij wint wisselen we ook een keer, goed?". Ze gaan wel tien keer van de glijbanen. In totaal wint Lauren zes keer en papa vier. Dan is Lauren moe. " Zullen we terug gaan naar de bedjes?", vraagt ze. " Goed, kijken wat mama aan het doen is.". 


Mama is in slaap gevallen. Ze ligt heerlijk in een schaduwplekje op een strandbedje naast het zwembad. ze was blijkbaar een boek aan het lezen, maar dat is nu op de grond gevallen. Lauren moet er een beetje om lachen. Dan heeft ze ineens een plannetje:" Papa, zullen we mama wakker laten schrikken?", ook papa moet lachen. Ze nemen allebei een hand vol zwembadwater en gooien dat op mama's buik. " AAAARRGGGHHHH!!!!", roept mama uit. Ze kijkt verschrikt en is ineens klaarwakker. Even lijkt het erop alsof ze heel boos gaat worden, maar ze ademt even diep in en uit en zegt dan:" Nou, nu ik toch wakker ben, lust ik wel een ijsje.". O ja, daar heeft Lauren ook wel zin in! Gelukkig vindt papa het ook een super idee. 


Ze lopen met z'n drieën naar het café naast het zwembad. Ze hebben een grote keus aan ijssmaakjes. Welke zou Lauren nemen? Ze wil in ieder geval een hoorntje met een roze bolletje. Ze kijkt welk roze ijs ze hebben en wijst er één aan. De mevrouw van het café doet het bolletje op het hoorntje en zegt," Voila, un glace de Barbe a papa." Ze kan dan wel geen Frans, maar ze verstond wel Barbapapa. Heeft die mevrouw haar nu een ijsje gegeven van Barbapapa, hij is natuurlijk wel roze én het ijsje ook. Hoe zou Barbapapa smaken? Ze neemt een likje van haar ijsje. Het smaakt zoet en er zitten kleine harde stukjes in. Ze kan nog steeds niet geloven dat ze Barbapapa aan het opeten is, maar hij smaakt wel heerlijk. Als ze het ijsje helemaal op heeft, voelt ze zich toch wel een beetje schuldig. Ze probeert er niet meer aan te denken.

Tekening door Annemieke

Na een leuke en vermoeiende dag, gaat Lauren 's avonds lekker in haar gezellige bedje liggen. Papa komt haar nog een verhaaltje voorlezen en niet lang daarna valt ze in slaap. Ze droomt over Barbapapa en zijn kleurige familie. In haar droom veranderd Barbapapa eerst in een opblaasboot en daarna in een glijbaan. Tenslotte veranderd hij in een bolletje ijs, een groot gezicht komt in beeld en eet Barbapapa in een grote hap op. " MAMA, PAPA!", Lauren wordt gillend wakker en zit rechtop in bed. Niet lang daarna staan mama en papa in haar kamertje en gaan op haar bed zitten. " Wat is er meisje?", vraagt mama bezorgt. Lauren zegt huilend," Ik heb vanmiddag Barbapapa opgegeten!". Lauren probeert zo goed mogelijk uit te leggen dat haar ijsje van vanmiddag bestond uit gemalen Barbapapa. Papa typt iets in op zijn telefoon en zegt lachend," Hier staat dat Barbe a papa in het Frans suikerspin betekent, je hebt Barbapapa dus niet opgegeten, maar een ijsje met suikerspinsmaak!". " Echt?", vraagt Lauren. " Echt.", zegt papa. " Gelukkig, want Barbapapa-ijs was namelijk echt wel heel lekker.". " Dan neem je morgen gewoon weer lekker een ijsje met Barbapapa, of misschien wil je er liever eentje met Barbamama?". Daar kunnen ze gelukkig allemaal om lachen. " Welterusten Lauren, het wordt vast een hele fijne vakantie!".


Het idee van Barbapapa komt van Annette Tison en Talus Taylor.