Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


 

Je kunt beter geen slapende honden wakker maken    (=Je kunt beter niet teveel van je plannen aan anderen vertellen, ze zouden het er niet mee eens kunnen zijn en je plannen tegen willen houden).


Mama zet Luna achterop de fiets. Ze gaan vandaag naar een vriendin van mama. De vriendin van mama heeft een verrassing, maar mama wil niet zeggen wat het is: "Dat zie je wel als we er zijn lieve Luna!" zegt ze. Mama zingt een liedje op de fiets: "Doe de hond na en spits nu je oren, doe de hond na en snuffel met je neus, doe de hond na en doe woef woef!". Luna kent het liedje niet, maar probeert toch mee te zingen. Ze vindt het gezellig achterop de fiets bij mama en geeft mama een dikke knuffel.

Tekening van Annemieke van Hest, 43 jaar

Ze bellen aan bij de vriendin van mama. Ze doet open en Luna ziet gelijk wat de verrassing is. De vriendin van mama heeft een puppy! Oh, hij is zo schattig en ziet er zo pluizig uit! Als ze binnen zijn, houdt de vriendin van mama de puppy vast, zodat Luna het hondje kan aaien. Ze vertelt dat het hondje nog een baby is en net bij zijn mama weg is en dat hij Bolly heet. De vriendin van mama gaat daarna naar de keuken om thee te zetten en limonade te halen voor Luna. Mama en Luna zitten tegenover elkaar op de grond in de kamer en rollen een balletje naar elkaar toe. De puppy rent een beetje onhandig achter de bal aan en één keer maakt hij een zelfs koprol!
De vriendin van mama komt weer terug met de drankjes. Ze pakt het hondje op en vertelt dat het hondje nog een baby is en daarom nog heel veel moet slapen. Ze zegt dat ze de puppy nu in de bench zet, een soort box voor hondjes, zodat hij lekker uit kan rusten.

Tekening van Lauren van Hest, 6 jaar

Luna krijgt roze limonade uit een paarse beker en een roze koek met van die snoepjes er bovenop, mmm, dat is lekker! In vier grote happen heeft ze de koek op, daarna neemt ze nog drie grote slokken van haar limonade. Wat moet ze nu doen? Ze verveelt ze zich een beetje. Mama en haar vriendin zijn samen aan het kletsen. Luna luistert even naar wat ze zeggen: "Maar vind je ook niet dat het net lijkt of hij een kip op zijn kop heeft? Hahahaha!", "Nou, zeg maar gerust een hele KALKOEN!" Whoehaha!".


Luna besluit even bij de puppy te gaan kijken, ze glipt van de bank en gaat naar de bench. De bench lijkt helemaal niet op een box vindt Luna, meer op een gevangenis. Het hondje ligt middenin op een kussen te slapen. Wat is hij lief! En ziet hij er zo zacht uit! Luna steekt haar vinger door de tralies, maar ze kan net niet bij zijn neusje. Misschien moet ze hem roepen om hem wakker te maken, maar hoe heette hij ook alweer? Was het nu Billy, Bolly of misschien Wolly? Ze wil het mama vragen, maar die is nog steeds druk in gesprek met haar vriendin: "Hoe denk je dat hun baby eruit zal zien? Misschien een gestreept, harig aapje?", "Nee, ik denk dat het eerder een soort kale gorilla zal zijn, ah zielig eigenlijk....". Luna besluit ze niet te storen, misschien vinden ze het ook niet goed dat Luna het hondje wakker maakt. Maar ze wil het zo graag! Dan ziet ze dat het staartje van de puppy buiten de bench steekt. Zal ze even aan het staartje trekken? Dan wordt hij wel wakker en kunnen ze weer spelen. Heel voorzichtig pakt ze het zachte staartje en geeft er een klein rukje aan. Het hondje schrikt wakker, draait zich om en hapt naar de vingers van Luna! Net op tijd trekt ze haar handje terug. Hoe kan dat lieve hondje nu zo gemeen zijn tegen haar? Van schrik begint ze heel hard te huilen.


Mama en haar vriendin zijn gelukkig direct bij haar. Mama knuffelt Luna en bekijkt haar vingertjes één voor één. " Gelukkig", zegt ze, " Alle vingertjes zitten er nog aan.". Ze geeft ze allemaal een kusje voor de schrik. De vriendin van mama haalt de puppy uit de bench. Hij is nu helemaal wakker en kwispelt alsof er niets aan de hand is. "Bolly was diep in slaap en is erg geschrokken van het rukje aan de staart. Ik weet dat je het niet zo bedoelde, maar je mag een slapende hond nooit wakker maken. Bolly bedoelde het niet zo, hij schrok gewoon heel erg." zegt de vriendin van mama. "Wil je Bolly nog even vasthouden en een hondenkoekje geven?". Even weet Luna niet of ze dat wel durft, maar Bolly ziet er nu weer zo lief en blij uit. Luna gaat stevig op de grond zitten en de vriendin van mama zet Bolly op haar schoot. Luna moet haar hand open en plat uitsteken en mama legt er een hondenkoekje  op. Bolly pakt het koekje heel voorzichtig uit haar hand, de tong van Bolly op haar hand kriebelt een beetje en Luna moet door haar tranen heen lachen. Daarna kijkt Bolly haar aan en geeft haar een grote lik op haar neus. Mama zegt: "Bolly vindt je echt lief!". Het lijkt erop dat Luna en Bolly weer vriendjes zijn!


Liedje: "Doe de hond na" van Dirk Scheele