Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


 

Hondenweer (= Het weer is zo slecht dat je zelfs de hond niet naar buiten zou laten gaan.)      

 


 

"Papa komt vanavond niet thuis, dus jullie mogen kiezen wat we gaan eten!", zegt mama. Dat is nog eens een leuke verrassing! Lauren kijkt naar haar jongere broertje Bas en ze knikken elkaar begrijpend aan. In koor zeggen ze:" PANNENKOEKEN!". Mama moet lachen en zegt:" Nou, daar kan ik volgens mij niets meer tegenin te brengen, haha.". Even kijken wat ik dan nodig heb. "Bloem, eieren, melk, kaneel en boter", mompelt ze in zichzelf, "Stroop hebben we nog, mmm, alleen geen poedersuiker en ook niet genoeg melk. Zouden jullie voor mij naar de winkel kunnen gaan en de boodschappen willen halen?". Het is de eerste keer dat mama ze vraagt alleen naar de winkel te gaan. Lauren vindt het spannend, maar denkt dat het wel moet lukken, Bas staat erbij alsof hij de hele wereld aan kan. "Oversteken bij het zebrapad met het verkeerslicht, wel wachten totdat het groen is, hé jongens? Hier is 5 euro, voor melk en poedersuiker en jullie mogen allebei iets lekkers uitzoeken voor op de pannenkoek.".  

 

Tekening door Annemieke, 43 jaar

 

Ze doen hun regenjassen en regenlaarzen aan, want het is buiten wisselvallig weer, het ene moment schijnt de zon en het volgende moment regent het weer. "Lauren, hou jij het geld bij je? En Bas, zorg jij voor de tas?". "Dat rijmt!", zegt Lauren en ze gniffelt een beetje. Ze zijn er klaar voor. Mama geeft ze allebei een kus. Ze zegt:"Voorzichtig hé schattepatatjes van me, en blijf niet te lang weg!". Lauren weet dat ze goed op haar broertje moet passen en voelt zich ineens een stukje ouder. Ze kijken goed uit op de weg naar de winkel en ze zijn er heel snel.                                              

 

Tekening door Lauren, 6 jaar

 

In de winkel heeft Lauren de grootste moeite om Bas bij zich te houden, hij wil gelijk iets lekkers uitzoeken, maar Lauren wil eerst op zoek naar de melk en de poedersuiker. De melk staat in de koeling, maar ze kan er net niet bij. Ze vraagt een jongen die in de winkel werkt of hij de melk voor haar wil pakken en dat doet hij voor haar. Ze wil de melk in de tas stoppen, maar merkt dan dat de tas én Bas niet meer bij haar staan. O nee, waar is hij nu weer heen? Ze loopt door de winkel en vindt Bas bij het schap met snoepjes. "Deze wil ik!", roept Bas. Hij laat Lauren een zakje met dropjes in de vorm van boerderijdieren zien. "Ik weet niet of dat wel lekker is op de pannenkoek hoor.", zegt Lauren, maar ze is eigenlijk allang opgelucht dat ze Bas gevonden heeft. "Maar deze wil ik ECHT!". Bas gaat op de grond zitten en het lijkt er niet op dat hij mee komt totdat hij zijn zin gekregen heeft. "Nou, vooruit dan maar.", zegt Lauren. Dan ziet Lauren een zakje met spekjes, die vindt zij heel lekker, past misschien ook niet zo op een pannenkoek, maar in ieder geval beter dan dropjes. "Kom Bas, geef me even een hand, we moeten nog even op zoek naar de poedersuiker en dan kunnen we naar huis.". Bas loopt goed mee. Ze vinden de poedersuiker, en rekenen af.  

 

Tekening door Iris, 6 jaar

 

Als ze vlakbij huis zijn begint het ineens heel hard te regenen. Lauren denkt dat het beter is om even onder een grote boom te gaan schuilen en te wachten totdat het stopt met regenen. Terwijl ze staan te schuilen, zien ze iets aan komen rennen. Het is Max, de hond van de buurman. Hij is vast ontsnapt, want hij loopt los en de buurman is nergens te zien. Max geniet van zijn vrijheid en van de regen. Hij rent hard door de regenplassen en is helemaal vies en modderig. Als hij Lauren en Bas ziet, wordt hij helemaal enthousiast. Hij rent naar ze toe en springt tegen ze op. "Hé bah, nu zijn ze alsnog helemaal nat en vies.", denkt Lauren, maar Bas vindt het een prachtig spel en rent achter Max aan en stampt daarbij in alle plassen die hij tegen komt. Dat ziet er eigenlijk best leuk uit, vindt Lauren. Ze besluit mee te doen, nat en vies was ze toch al. Na een paar minuten zijn ze allemaal moe en modderig. Lauren pakt Max bij zijn halsband en ze lopen met z'n drieën naar huis. Ze brengen Max naar zijn huis en gaan dan naar mama. Als ze binnen komen, weet mama niet wat ze ziet! "O nee, wat zijn dat voor moddermonsters?!?", vraagt ze. "Sorry.", zegt Lauren, "maar we hebben wel heel veel plezier gehad.". "Maar zo kunnen jullie niet aan tafel, ben ik bang. Ik ga eerst een bad klaar maken. Geef de tas maar aan mij en kleed je maar uit op de mat. Als jullie klaar zijn, mogen jullie naar de badkamer komen.". Na een lekker warm bad, waarbij zelfs de modder uit hun haren is gewassen, komen ze beneden, waar de pannenkoeken al klaar staan, met stroop, poedersuiker, spekjes én dropjes in de vorm van boerderijdieren. En het zijn de allerlekkerste pannenkoeken ooit!