Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


Voor Nola en Evie, bedankt voor jullie mooie tekeningen!


 

Een slak op de goede weg, wint het van een haas op de verkeerde weg (= Je kan beter iets langzaam en goed doen, dan snel maar fout)

 


 

Nola wil graag een huisdier. Het maakt haar niet uit wat, een poes, een hond, een haas, een gorilla of een krokodil. Nola is er klaar voor om al haar liefde en aandacht aan een beestje te kunnen geven. Maar papa én mama vinden het niet goed. Papa en mama wonen namelijk niet meer bij elkaar en Nola woont samen met haar oudere zus, Evie, de helft van de tijd bij pap en de andere helft bij mam. Allebei zien ze het niet zitten om voor een dier te zorgen in de periode dat Nola niet bij hun woont en een huisdier continu verhuizen is voor een beestje niet leuk. Ze waren het vroeger zo vaak oneens, maar op dit punt zijn ze het ineens wel eens. Het zit Nola niet mee, vindt ze.

 


 

De laatste dag op school voor de herfstvakantie duurde lang, maar het is eindelijk zover: de school is uit en nu begint één heerlijke week vakantie. Nola loopt met haar zus van school naar het huis van papa. Evie ziet een vriendin en gaat even met haar naar het klimrek, Nola heeft even geen zin om mee te doen, dus ze kijkt om zich heen of er nog mooie herfstblaadjes of bijzonder eikeltjes liggen. Het heeft vanmorgen geregend en de blaadjes glimmen een beetje in de zon. Tussen de gevallen blaadjes ziet Nola een groepje naaktslakken liggen. De groep ligt in de vorm van een hartje. " Dat is bijzonder.", denkt Nola en ze gaat op haar hurken zitten om ze beter te kunnen bekijken. Ineens krijgt ze een super idee, een naaktslak is eigenlijk het perfecte huisdier! Ze kan hem van het ene huis meenemen naar het andere, hij eet alleen gevallen blaadjes en die zijn altijd overal te vinden, zeker in de herfst. En het allerbeste, ze kan hem waarschijnlijk uit het zicht van papa en mama houden, zodat ze er niet achter komen. Mama is vast geen fan van slijmerige beesten. 

 

Tekening door Nola, 6 jaar

 

Ze kijkt welke slak ze het mooist vindt. De grootste heeft ook de mooiste kleuren, hij lijkt wel een beetje goud en heeft donkerbruine strepen. Ze pakt hem op. Het is een gek gevoel, hij voelt een beetje als de superslijm die ze een keer op een kinderfeestje heeft gemaakt. Ze knijpt een paar keer voorzichtig in de slak. De slak wordt dun en lang en dan weer kort en breed. Nola zet hem op de achterkant van haar hand. De slak kruipt over haar huid, Nola moet erom lachen, het kriebelt heel erg. Evie is klaar met spelen op het klimrek en komt naar Nola. " Wat ben je aan het doen Nola?",vraagt ze, " Eh niets hoor.", zegt Nola en ze houdt de slak achter haar rug. " Ik moet nog even iets in mijn tas stoppen.", zegt ze snel. " Heb je eikeltjes gevonden?", vraagt Evie. " Ja, eh, inderdaad!". Nola stopt de naaktslak vlug in haar broodtrommel samen met een blaadje zodat de slak wat te eten heeft. " Kom, dan gaan we naar papa.", zegt Evie. Samen lopen ze het kleine stukje naar papa's huis. Thuis verstopt Nola haar broodtrommel onder haar laarzen, als ze klaar zijn met wat drinken en eten zal ze hem zo snel mogelijk een veilig plekje geven op haar kamer.

 

Tekening door Evie, bijna 9 jaar (alvast gefeliciteerd!)

 

Nog nooit heeft Nola haar drinken en fruit zo snel op. " Ik ga boven spelen!", roept ze terwijl ze de trap al op rent met haar broodtrommel. In haar kamer doet ze deksel voorzichtig van de broodtrommel. Maar hoe kan dat?!? De slak is weg? De broodtrommel is leeg, ze kijkt op de deksel en ziet dat de slak op de deksel gekropen is en er nog steeds tegenaan geplakt zit. Gelukkig, Nola zucht van opluchting. Ze pakt de slak van de deksel en laat hem tegen haar kledingkast lopen. Die slak is helemaal niet zo traag als ze gedacht had. Misschien moet ze er nog eentje halen, dan kunnen ze racen. Ze zet de slak op de grond en kijkt goed hoe hij loopt. Wat een grappige beweging maakt hij eigenlijk. Nola is zo geconcentreerd aan het kijken dat ze niet hoort dat de deur open gaat. " Ieieieieiei! Nola! Heb je daar nu een NAAKTslak?". Snel duwt Nola de deur dicht, zodat haar papa niet hoort wat Evie zegt. Ze kijkt haar zus met haar meest smekende blik aan. " Wil je alsjeblieft niets tegen papa en mama zeggen? Ik wil zo graag een huisdier en je zult echt geen last van hem hebben. Als je niets zegt, mag je mijn eenhoornlipgloss hebben.". " Oké, ik zal niets zeggen, maar ik vind hem wel vies.", Evie pakt de eenhoornlipgloss en loopt Nola's kamer uit.

 


 

Nola blijft alleen met de naaktslak in haar kamer. " Waarom moest Evie zo overdreven reageren?", denkt Nola, " Misschien zou het beter zijn als de naaktslak geen naaktslak zou zijn, maar kleren aan zou hebben? Dan is het een gewone slak.". Ze stopt de slak weer in de broodtrommel en gaat naar buiten. Ze vindt al snel een mooi blaadje en na lang zoeken vindt ze ook een slakkenhuisje dat niet bewoond wordt. Ze neemt ze mee naar haar kamer. Eerst probeert ze het slakkenhuisje, maar het wil niet blijven zitten. Hoe goed ze haar best ook doet, het huisje valt elke keer van de slak als hij begint te lopen. Het mooie blaadje is ook niet een heel goed idee, ze legt het op de slak, maar hij kruipt er telkens onder vandaan. Daarna tekent Nola een mooi, klein jurkje op een roze blaadje, knipt het uit en probeert het met plakband vast te maken aan de slak, maar de plakband wil niet plakken aan zijn lijf. Dan ziet Nola een blauw bolletje wol liggen. ze pakt de slak op en wikkelt de wol helemaal om het lijf van de slak. Daarna legt ze een knoopje in de 2 uiteindjes. Zo, dat blijft zitten, de slak is niet meer naakt, hij beweegt ook niet veel meer, maar hij krijgt het in ieder geval niet meer koud.

 


 

Na 2 dagen gaan Nola en Evie weer naar mama. Nola smokkelt haar broodtrommel met de niet-meer-naaktslak stiekem in haar tas mee. Bij mama thuis neemt ze de broodtrommel direct weer mee naar haar kamer. Daarna gaat ze lekker buiten spelen met haar vriendin Lara.

 


 

Nola is heerlijk buiten aan het spelen als ze haar moeder hoort roepen: " Nola, kom eens even?". Als Nola op mama afloopt ziet ze dat mama de broodtrommel in haar hand heeft. Zou ze straf krijgen? " Wat is dit Nola?", vraagt mama. Nola kijkt in de broodtrommel en ziet alleen de draadjes, daartussen ligt wat bruine prut. " Wat heb je met mijn slak gedaan?", vraagt ze. " Welke slak?", vraag mam. Nola snapt er niets van. " Ik had een slak aangekleed met die wol. Heb jij hem weer uitgekleed en buiten gezet?". Mama begrijpt eerst niet wat er aan de hand is. " Er zat dus een slak in deze broodtrommel? O, nee!", zegt ze en ze slaat met haar hand tegen haar voorhoofd. " Ik heb de broodtrommel op de verwarming gezet toen ik net je bed aan het verschonen was. Slakken kunnen niet goed tegen warmte, ik denk dat die bruine smurrie het enige is dat over is van je slak...". Nola begint te huilen, het leek zo'n goed plan om haar huisdier geheim te houden, maar nu is haar slak dood. " O Nola,", zegt mama, " Slakken zijn niet echt goede huisdieren, meisje.". Mama aait haar over haar rode krullen. " Maar van jullie mag ik geen huisdier, dus ik moest er zelf wel eentje vinden.", huilt Nola. " Wil je echt zo graag een huisdier?", " Ja, echt.", zegt Nola hoopvol, ze kijkt zo lief mogelijk door haar tranen heen. " Oké, dan mag je bij mij thuis een goudvis, is dat een oplossing?". " Ja!", zegt Nola blij en ze kan alweer bijna lachen. 

 


 

Die middag gaan Nola en Evie samen met mama allebei een goudvis uitzoeken bij het tuincentrum. Als ze naar huis rijden ligt er een mooi aquarium, steentjes, plantjes en vissenvoer in de achterbak van de auto. De vissen hebben Evie en Nola allebei in een apart zakje op hun schoot. Evie zegt, terwijl ze haar vis bewonderd: " Mijn vis heet Goldie, omdat hij wel van goud lijkt. Hoe heet jouw vis?". " Hij heet Slakkie.", lacht Nola, " En weet je wat nu zo leuk is? Hij mag de rest van zijn leven lekker naakt rondzwemmen.".