Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


 

De zwarte piet toegespeeld krijgen (= de schuld doorgeschoven krijgen)

 


 

Ella doet morgen mee aan een "wie is het beste Pietje"-wedstrijd. Ze heeft helemaal uitgedacht hoe ze eruit wil zien en heeft de spulletjes al klaargelegd zodat mama haar morgen kan omtoveren tot het mooiste Pietje van haar dorp. Sinterklaas komt kijken en beslist wie de prijs gaat krijgen. Ze moet dus echt haar best doen, want ze wil natuurlijk geen slechte indruk maken. Misschien krijgt ze wel een extra cadeautje als ze heel erg goed haar best gedaan heeft! Maar nu eerst lekker slapen, ze moet goed uitgerust zijn morgen.

 


 

Maar dat lukt dus niet. Ze kan niet slapen, ze blijft maar piekeren over wat ze het best kan doen en hoe ze eruit wil zien. Ze staat op om een glaasje water te halen, maar ook dat helpt niet. Ze gaat naar haar mama, die al op bed ligt en slaapt. Ze maakt haar zachtjes wakker en zegt dat ze niet kan slapen. Mama geeft haar een knuffel en voelt of ze geen koorts heeft. Ze brengt Ella dan weer naar bed. " Ga maar lekker slapen meisje, morgen wordt een drukke dag.". " Nou mama, dat had je niet hoeven zeggen, dat weet ik zelf ook wel. Dat is nu juist de reden dat ik niet kan slapen", wil Ella zeggen, maar ze doet het niet. Mama is juist zo lief voor haar. Mama zegt: " Misschien helpt het om lekker te gaan liggen en te denken aan een plek waar je rustig van wordt. Ik denk zelf weleens dat ik in de wolken lig terwijl de zon me lekker warm houdt. De wolken zijn zo zacht als de vacht van een eenhoorn. Voel je het?". Ella lijkt wel echt de zachte wolken te voelen. In gedachte kijkt ze vanaf de wolk naar beneden en ziet de kleine huisjes en boompjes onder zich. En dan valt ze toch eindelijk in slaap.

 


 

De volgende dag wordt ze met een schok wakker. Wat gek, het is al licht buiten. Ze loopt weer naar de slaapkamer van mama en maakt haar weer wakker. Mama kijkt haar heel slaperig aan en kijkt daarna op de wekker. Dan is ze klaarwakker. " O nee, we hebben ons verslapen!". Ze springt uit bed. " Ik trek snel even kleren aan. Ga jij alvast naar de wc en je gezicht wassen?". Ella raakt een beetje in paniek, ze rent naar de badkamer en doet wat mama gevraagd heeft. Daarna kleedt ze zich aan en trekt zelf snel haar pietenpak aan. Ze rent weer naar de kamer van mama, die intussen ook aangekleed is. Samen lopen ze de trap af. Mama ziet er niet zo verzorgd uit als normaal, haar haar is pluizig en ze heeft geen make-up op. Ook heeft ze wallen onder haar ogen.

 


 

" Kom dan maak ik even een  Pietje van je.", zegt ze, " Waar heb ik de schmink toch gelaten? Ik zou toch zweren dat ik het hier gelegd had.". Samen zoeken ze naar de schmink, totdat Ella het ziet liggen, op de grond, onder de hond. De hond heeft de schmink opgegeten en zit zelf helemaal onder. Als Ella niet zo in paniek zou zijn, was het bijna grappig, maar nu kan ze wel huilen. Als mama het ziet, is ze een beetje boos op de hond en zegt tegen Ella:" Het spijt me Ella, maar daar kunnen we niets meer mee. Dan moet je maar een wit Pietje zijn.". Hé bah, dat wilde ze niet, er komt niets terecht van het mooie Pietje dat ze in gedachte had. " Kom, we gaan snel eten, als je er niet bent, kan je niet eens mee doen. Neem maar even wat van die rijstwafels met kaassmaak als ontbijt." zegt mama. Daar wordt Ella weer een beetje vrolijk van, die zijn echt lekker en normaal mag ze die nooit als ontbijt. Als Ella er 2 op heeft, zegt mama: " Kom we moeten gaan, neem nog maar een wafel mee voor op de fiets.". 

 


 

Buiten is het heel erg koud. Ella heeft nog snel haar muts en handschoenen aan gedaan. Als ze op de helft zijn, trapt de fiets van Ella ineens door. " Mama, mijn fiets wil niet meer!". Mama stapt af, draait Ella's fiets om en kijkt wat eraan de hand is. " O nee, de ketting is er af. Ik zal proberen of ik de ketting weer terug krijg.". Het is even pielen en peuteren, maar uiteindelijk lukt het mama. Ella begint te huilen," We gaan het missen hé?". " Ach meisje, we doen ons best, oké? We gaan gewoon heel hard fietsen, ja?". Mama veegt de tranen van Ella's wangen. De smeer van de fietsketting komt op Ella's wangen, nou ja, nu lijkt ze toch een beetje op een Pietje. Ella en mama hebben nog nooit zo hard gefietst. Buiten adem en met rode wangen komen ze aan bij het sportcentrum waar de wedstrijd gehouden wordt. Ze zien dat Sinterklaas net de sportzaal in loopt. " Snel je jas uit en in de rij staan meisje, dan kan je nog mee doen.", zegt mama.

 


 

Ella rent naar het eind van de rij prachtige Pietjes. De jongens en meisjes die daar staan zijn allemaal perfect gekleed en geschminkt. Ze hebben prachtige kleren aan, mooie make-up en hun haar is netjes gekamd. Ella kijkt naar zichzelf in de spiegel aan de andere kant van de sportzaal. Ze ziet nu pas dat haar pietenbroek binnenstebuiten zit, ze heeft vuurrode wangen van het harde fietsen, op haar gezicht zitten rare smeren van de fietsketting, haar lippen zijn oranje van de poeder van de rijstwafels en ze is vergeten om haar handschoenen en haar muts af en uit te doen. Winnen gaat ze nooit, daar wordt Ella wel een beetje verdrietig van. Ze had het zo mooi bedacht, maar in ieder geval ontmoet ze Sinterklaas. Hij staat al bij het kindje naast haar, een mooi Pietje met een roze pietenjurk aan en 2 knotjes in haar haar, ze heeft zelfs glitters op haar gezicht. Nu is Ella aan de beurt om door Sinterklaas bekeken te worden. " Zo, en hoe heet jij Pietje?", " Pietje Ella, Sinterklaas.", " Jij ziet eruit of je wel wat pepernoten lust. Stafpiet, geeft pietje Ella maar even een hele hand vol met pepernoten.". " Dank je wel Sinterklaas!", zegt Ella, ze stopt de pepernoten en schuimpjes in haar handschoen. 

 

Tekening door Lauren, 6 jaar

 

" De Pieten en ik gaan nu even overleggen wie het beste Pietje is vandaag. Tot zo.". Sinterklaas en de echte Pieten lopen de sportzaal uit. Ella rent naar mama en geeft haar een knuffel. " Ik zie er niet uit, maar gelukkig was Sinterklaas heel aardig voor me.". Haar mama geeft haar een dikke knuffel terug, " Sorry meisje, ik weet dat je het anders had gewild, maar ik vind je nog steeds een prachtig Pietje.".

 


 

Dan komt Sinterklaas weer binnen met de Pieten. Plechtig zegt hij:" Het was een moeilijke beslissing, iedereen ziet er prachtig uit en heeft goed zijn best gedaan. Maar we hebben een winnaar. De beste Piet van dit jaar is: PIETJE ELLA! Kom maar naar voren, dan krijg je je prijs.". Ella denkt dat ze het verkeerd verstaan heeft, maar mama zegt:" Je bent echt de winnaar schatje, ga maar naar Sinterklaas.". Ella loopt naar voren en krijgt van Sinterklaas een prijsbeker van chocola gevuld met pepernoten en schuimpjes. " Wil je nog wat zeggen?", vraagt Sinterklaas. " Ik begrijp het niet, ik ben echt niet het mooiste Pietje hier.", zegt Ella. " Maar ik was ook niet op zoek naar het mooiste Pietje, ik was op zoek naar het beste Pietje. Jij ziet eruit alsof je in haast vertrokken bent om zoveel mogelijk cadeautjes door de schoorstenen te gooien en alsof je de hele nacht keihard gewerkt hebt, dat zie ik graag in een Piet.", zegt Sinterklaas. Ella kan haar oren niet geloven, ze heeft gewoon gewonnen! Wat een prachtige Sinterklaassurprise.