Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


Geschreven voor dierendag en speciaal voor Sietse, een heel behulpzaam en lief vriendje


 

Blaffende honden bijten niet (=degene die het hardst roepen, zijn het minst gevaarlijk)


 De oude buurman van Sietse heeft een enorme hond, maar dan ook echt een grote! En elke keer als Sietse buiten komt en de hond is ook buiten, blaft hij naar Sietse. Hij legt zijn gigantische poten op de heg tussen hen in, gaat staan, zodat de hond nog groter wordt en blaft met zijn vreselijke harde hondenstem: "WRAW, WRAWWWWWW, GRRRR", net zo lang totdat Sietse uit zicht is. Sietse is dan ook wel een beetje bang voor hem, zeg maar gerust een boeltje bang. Als Sietse de hond in de tuin van de buren ziet, probeert hij van alles. Op zijn hurken door de tuin, zodat de hond hem niet ziet; niet over het pad lopen, maar helemaal langs de border; hij heeft zelfs een keer geprobeerd een bal in de tuin van de buurman te gooien in de hoop dat de hond afgeleid zou zijn en Sietse niet zou zien. Maar het helpt allemaal geen zier. De hond blijft maar blaffen en grommen, en het gevolg is ook nog dat Sietse zijn mooie rode bal van Paw Patrol nooit meer terug ziet. Want die tuin in?!? Nee, dat nooit! De hond zal Sietse vast verscheuren als hij maar één teen in de tuin van de buurman zet. Hij weet niet meer wat hij moet doen.


 Sietse heeft geprobeerd met mama te praten over die gemene hond, maar zij zei dat de hond gewoon probeert de tuin van zijn baasje te bewaken en dat blaffende honden niet bijten (nou, is dat echt ooit onderzocht? Totdat Sietse dat zeker weet, neemt hij het zekere voor het onzekere). Papa zegt dat Sietse toch een hele stoere jongen is en dat de hond wel stil zal zijn als hij niet meer zo bang zal zijn, want honden voelen angst. Zucht, niemand begrijpt hem. Hij durft papa en mama nu ook niet meer te vertellen dat de bal in de tuin van de buurman ligt, straks zouden ze hem nog dwingen de bal gewoon uit de tuin te halen!

 


 

Er zit niets anders op, hij zal gewoon naar buiten moeten gaan en hopen dat de hond vaak niet in de tuin zal zijn, of misschien wordt de buurman de hond wel zat en doet hij de hond weg, dan is Sietse helemaal van het probleem af. Wat een goed idee eigenlijk! Misschien kan Sietse de hond wel wegpesten? Pesten mag echt niet natuurlijk, maar pest de hond hem ook niet de hele tijd met zijn geblaf en gegrom? Hij hoeft toch ook niet weerloos toe te kijken. Als je gepest wordt, mag je iets terugdoen, toch? Hij moet er alleen wel voor zorgen dat papa en mama er niet achter komen wat hij aan het doen is. 

 


 

Hij moet een goed plan bedenken. Waar zou de buurman nu een hekel aan hebben, zo erg dat hij de hond weg zal doen? Waar worden mama en papa chagrijnig van? Sietse kan zich een keer herinneren dat vogels de vuilniszak vol vieze rommel open gepikt hadden en de rotzooi door de hele achtertuin hadden verspreid. Mama was toen echt niet blij! Als Sietse nu een volle vuilniszak in de tuin van de buurman gooit zal de hond waarschijnlijk de zak verscheuren en ligt de rommel overal. Daar krijgt de hond dan de schuld van, haha, wat een goed plan, kan niet fout gaan!

 

Pompoen versiert door Lauren, 6 jaar

 

Aan het eind van de week zit de vuilniszak met groenafval van het gezin van Sietse helemaal vol. Hij stinkt zelfs een beetje. Sietse glimlacht op een sluwe lach, hij weet zeker dat het gaat werken. Hij loopt met de vuilniszak naar buiten en ziet dat de hond in de tuin zit. Perfect! Sietse gooit de zware vuilniszak met een grote zwaai over de heg. Hij komt in de tuin van de buurman terecht, GELUKT. Buiten adem van de inspanning en de spanning of het plan gaat werken, zakt Sietse door zijn hurken. Hij voelt zijn hart in zijn keel kloppen. Hij ziet door een gat in de heg dat de hond naar de vuilniszak rent, blaft en gromt en dan springt hij bovenop de zak, neemt hem in zijn bek en schudt de zak hard heen en weer. Het plan werkt inderdaad perfect! Het vuil vliegt alle kanten op en in een mum van tijd, ligt de hele tuin vol oude schillen, tuinafval en etensresten. Sietse ziet het allemaal gebeuren. De hond vindt het een super leuk spel en zit zelf ook helemaal onder de smurrie. Er zit aardbeienvla op zijn kop en aan zijn neus kleven een paar blaadjes. Hij heeft zelfs een bananenschil op zijn kop. Het is een heel grappig gezicht. 

 

tekening door Annemieke

 

Nu hoort Sietse gerommel bij de achterdeur. De oude buurman doet de deur open en komt, leunend op zijn stok, in de tuin kijken waar alle herrie vandaan komt. Hij schrikt en roept heel hard: "Rex, wat ben je aan het doen?!?". Hij loopt naar de hond terwijl hij om zich heen kijkt, gelukkig heeft hij Sietse nog niet gezien. Sietse bedenkt nu pas dat hij heel erg in de problemen zal komen als hij ontdekt wordt. Hij blijft heel stil zitten, probeert niet te ademen. De buurman schuifelt verder, totdat hij ineens een harde smak op de grond maakt. Sietse schrikt vreselijk. De buurman is uitgegleden over een bananenschil en ligt nu kreunend op de grond. Hij probeert op te staan, maar het lukt hem niet. "HELP!", roept hij nu. Sietse kan natuurlijk niet niets doen. Maar dat betekent wel dat hij de tuin in zal moeten, waar ook de hond rond loopt.  "HELP!", roept de buurman nog een keer. Sietse rent naar de poort van de tuin van de buurman en stormt de tuin in. De hond komt op Sietse af, maar eenmaal bij hem, kwispelt de hond heel enthousiast en begint zelfs de hand van Sietse te likken. Sietse loopt naar de buurman en helpt hem opstaan. "Bedankt lieve jongen, ik weet niet wat er gebeurt is,", zegt de buurman vriendelijk, "ineens ligt mijn tuin vol met viezigheid. Heb jij een idee hoe dat kan?". Sietse krijgt hele rode wangen en durft de buurman niet meer aan te kijken. "Het spijt me,", zegt Sietse, "het is mijn schuld. Ik zal de tuin helemaal opruimen.". "Dat is fijn jongen, ik bel je ouders om te vertellen dat je mij met een klusje helpt.". Sietse doet zijn best om de tuin zo goed mogelijk netjes te maken, de hond loopt ondertussen heel vrolijk kwispelend met hem mee. Als alles opgeruimd is, spoelt de buurman, met de hulp van Sietse, de hond af onder de tuinslang, zodat ook die helemaal schoon is. Sietse krijgt daarna van de buurman een heerlijk glas koude limonade en een koekje. Als Sietse klaar is om naar huis te gaan, zegt de buurman: "Is deze soms van jou?", in zijn hand heeft hij de rode Paw Patrol bal. "Bedankt! Ik was hem al, eh, kwijt.". Sietse geeft Rex nog een aai over zijn kop en zegt: "Bedankt buurman.". "Dag lieve jongen, ik zal niets tegen papa en mama zeggen over wat er echt gebeurt is met die vuilniszak, het is ons geheimpje.", de buurman geeft Sietse een dikke knipoog, "Kom je nog een langs om met Rex te spelen in de tuin? Hij is dol op kinderen, hij wordt altijd erg enthousiast als hij ze ziet.". "Dat lijkt me leuk, dag lieve Rex, tot heel binnenkort!".

 

Tekening door Lauren, 6 jaar