Clever fox tales
Gratis kinderverhalen op basis van spreekwoorden en gezegden


Al het begin is moeilijk


Melissa komt beneden, ze heeft haar mooiste jurk aangetrokken voor oudjaar. Mama en haar vriend Paul zitten aan de keukentafel. Mama zegt:" Nou, en wat minder alcohol drinken, misschien raak ik dan ook wat kilo's kwijt.". "Ja!" Paul knikt, " Dat wil ik ook wel.". Hij staat op, trekt zijn shirt omhoog en pakt zijn buik aan de zijkant vast. Hij beweegt zijn hand heen en weer en Melissa ziet het vet heen en weer blubberen. " Ook zou ik wel wat steviger en gespierder willen zijn hier.", Paul laat zijn buik los en slaat met zijn beide handen op zijn borst. Hij doet als Tarzan, maar Melissa is blij dat hij niet alleen een lendendoekje omheeft. " Waar hebben jullie het over?", vraagt Melissa. " Over onze goede voornemens.", zegt mama, " Volwassenen maken vaak voor het nieuwe jaar plannen om het beter te doen.". " Wat grappig, dus zodat je een beter persoon wordt?", vraagt Melissa. " Precies!", zegt Paul. " Dat klinkt leuk, mag ik ook meedoen?", Melissa kijkt naar haar buik, maar ze heeft geen blubberrandje zoals Paul, dus ze zal iets anders moeten verzinnen. " Goed idee.", zegt mama, "Misschien minder tv kijken?". " Néééééé.", " Minder op de Ipad dan?", suggereert Paul. " Nééééé, dat is nog erger!", Melissa vond dat het zo leuk klonk toen Paul en mama het erover hadden, maar dit klinkt meer als een nachtmerrie. " Ik weet het,", zegt mama, " En dit gaan we zeker doen. Je kan Vlekje wat beter verzorgen.".


Vlekje is het konijn van Melissa. 3 jaar geleden kreeg haar beste vriendin Zoë een schattig, klein, wit konijntje. Melissa vond het konijntje zo lief dat ze net zolang bij haar moeder gezeurd heeft totdat ze zelf ook een konijntje mocht. Samen met mama had ze eerst een hok, hooi en bakjes gekocht voor het voer en daarna had ze op Marktplaats het allerliefste konijntje dat er was uitgezocht. Vol trots had Melissa het konijntje, wit met een bruin vlekje rond het oog, meegenomen naar huis en het Vlekje genoemd. De eerste 3 weken waren Vlekje en Melissa onafscheidelijk, maar het konijntje werd groter en groter totdat Vlekje geen Vlekje meer was, maar een enorme Vlek. Het hok dat ze gekocht hadden was veel te klein en omdat er binnen niet meer plek was voor een groter hok, moest Vlekje naar buiten, naar de tuin. Daarna deed Melissa niet zoveel meer met Vlekje en verschoonde mama het hok en gaf haar eten.


" Oké, dat ga ik doen.", Melissa voelt zich ineens veel ouder en heeft er zelfs een beetje zin in. " Maar eerst feest vieren vanavond, de goede voornemens komen morgen wel.", zegt mama terwijl ze een enorme schaal oliebollen en appelbeignets naar de kamer brengt. Paul loopt achter haar aan met de champagneglazen en de flessen champagne en kinderchampagne voor Melissa.


Het is een hele gezellige avond, Melissa eet zoveel oliebollen dat ze er bijna buikpijn van krijgt en blijft op tot na twaalf uur. Het vuurwerk is geweldig, ze mag sterretjes aansteken van de buurman en kijkt met open mond naar het siervuurwerk van de mensen aan de overkant. Om 2 uur 's nachts gaat ze eindelijk naar bed. 


De volgende dag komt Melissa pas om 12 uur beneden. " Zo schone slaapster,", zegt mama," Zoë belde net, heb je zin om bij haar te spelen en te logeren vandaag?". " Jaaa, wat super leuk!". " Oké, eet eerst even een boterham en pak daarna even een tasje in, dan breng ik je wel.". Melissa propt de boterham naar binnen en drinkt snel een glas melk. Ze stormt naar boven, stoot haar teen, hinkt op 1 been naar haar kamer terwijl ze haar pijnlijke teen vasthoudt en gooit de kleding die ze mee wil nemen op haar bed voordat ze het in haar koffertje stopt. Ze doet razendsnel haar pyjama uit en haar spijkerbroek en shirt aan. Binnen 10 minuten staat ze beneden klaar. Mama moet erom lachen, " Dus zo krijgen we je snel aangekleed.".  


Het is zo gezellig bij Zoë dat de tijd voorbij vliegt. Voor Melissa het weet, is het alweer de volgende dag en zou ze eigenlijk naar huis moeten. Melissa en Zoë gaan naar Zoë's moeder en vragen of Melissa alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft nog een nachtje mag logeren. Zoë's moeder vindt het goed als de moeder van Melissa het ook goed vindt en gelukkig vindt die het ook prima. De nacht erna mag Zoë een nachtje bij Melissa logeren. Als Zoë aan het eind van de dag naar huis gaat, ploft Melissa moe op de bank. Haar moeder komt uit de keuken. " Melissa,", zegt mama," Volgens mij vergeet je iets. Ik heb Vlekje afgelopen dagen eten gegeven, maar ze moet nu ook echt een schoon hok. Weet je nog van je goede voornemen?". " Mama! Nu even niet hoor, ik ben zo moe. Ik doe het morgen wel."." Oké, maar morgen echt hé?". 


De volgende dag staat Melissa met haar jas en schoenen aan in de gang. " Melissa, ga jij even naar Vlekje?". " Sorry mama, ik kan nu niet, heb afgesproken met Zoë. Tot vanavond.". 


Tegen het avondeten komt Melissa weer binnen gelopen. Ze ziet haar moeder en Paul in de keuken zitten met een glas wijn en blokjes kaas. " Verschoon je Vlekje even voordat ze in haar eigen plas moet zwemmen?". " O mama, ik heb echt geen zin.". " Het zal toch moeten hoor.". " Maar jullie zitten ook aan de wijn en blokjes kaas, jullie houden je ook niet aan je goede voornemens.". Paul en mama kijken elkaar aan. " Nee, dat klopt.", zucht mama," Je hebt gelijk, het is ook moeilijk. Zullen we het dit keer samen doen? Maar het is wel jouw konijn, dus het zou wel goed zijn als je er voortaan iets meer aandacht aan besteedt.". Melissa denkt erover na, mama heeft ook gelijk, zij wilde graag een konijn en nu moet mama ervoor zorgen, dat niet eerlijk. " Oké mama, blijf maar lekker zitten, ik doe het nu. En ik zal voortaan beter mijn best doen.". Ze geeft mama een knuffel en een kus. Melissa bedenkt dat mama, nu ze geen lopend skelet is, hele warme, lekkere knuffels geeft. Eigenlijk hoeft mama helemaal geen beter persoon te worden, ze is zo helemaal perfect. En Paul? Die is ook meer dan oké, al moet hij niet te vaak Tarzan spelen, vindt ze. " Dat is lief,", zegt mama," én ook al hoort het niet bij onze goed voornemens, als beloning eten we vanavond lekker patatjes.". Melissa moet lachen, Paul en mama zijn hun goede voornemens alweer vergeten, maar zij gaat echt haar best doen.